MENU

Krøyers Plads | VLA+COBE | Copenhagen

3088
3
  • Architects Vilhelm Lauritzen Architects, COBE
  • Area 20000.0 m2
  • Client NCC Property Development
  • Landscape GHB Landscape Architects
  • Engineer COWI
  • 105 apartments ranging from 79 to 250 m2 in size
  • the ground floor of the three buildings houses restaurants, shops and a supermarket.
  • the site constituted a gap in the continuous rows of old warehouses that sit perpendicular to the harbour and set between 300-year-old industrial warehouses
  • the site was an architectural and political battle eld in Copenhagen for more than a decade, many other architectural proposals had already been rejected by local organizations and politicians for various reasons
  • the new development is based on the constraints and demands from the public voices of Copenhageners and is a modern interpretation of the old buildings that are so characteristic of the harbor front in Copenhagen
  • the project is based on a hyper-democratic and contextual approach where folded roofs and architectural heaviness create a dialogue between old and new, and a modern, empathetic interpretation of the architectural uniqueness of the old Copenhagen warehouses
  • ”The neighbours were for instance invited to help define the height of the buildings and to help select the materials – both crucial for the way the new Krøyers Plads relates to its surroundings. Instead of inventing a new building typology, Krøyers Plads became a reinvention of the one already found adjacent to the site – the industrial warehouse,” says Dan Stubbergaard, Founder and Creative Director at COBE.
  • the approach was to translate all signi cant characteristics of the old warehouses, such as the harbour facing gables, the heavy expression, building height and materiality, into modern design parameters that meet both functional and climatic demands
  • Krøyers Plads is surrounded by a wooden waterfront promenade, which has become a favorite spot to catch the sun in the Danish summers.
  • It is an award-winning and Nordic Eco-labelled project

 

Source: Archdaily