MENU

Abode | Proctor & Matthews | Cambridge

2085
0

 

From the authors:

  • Built on the former Clay Farm site
  • The design consists of a hierarchy of spaces and housing types to suit the transition from urban to rural edge.
  • At the entrance to the scheme stand two apartment marker buildings set within a formal and structured court – a reference to the urban form of Cambridge colleges. The “Great Court” arrival zone is to overcome the challenge of addressing a large existing roundabout.
  • Beyond this ‘Great Court’ is a series of mews terraces, supported by three storey saw-tooth houses.  Each house in the mews has a ground level rear garden space with a raised courtyard terrace at first floor.
  • A series of parallel green connecting lanes run perpendicular to the terraces, creating pleasant shared spaces between the houses. The grid of streets and courtyards gives way to narrower streets and paths winding between the houses.
  • These ‘landscape ribbons’ also provide a linear route through the development, connecting the formal landscape of the Great Court to the plantation and open countryside at the neighbourhood edge.
  • At the rear of the site, black timbered dwellings (a reference to local agricultural typologies) establish loose clusters of smaller two and three storey homes.
  • The ‘Green Lanes’ zone seeks to create a village atmosphere, and provides a range of two to five bedroom homes for both private and affordable tenures.
  • The houses sit within private walled gardens and generously-planted shared spaces.
  • A dominant feature throughout the development is the use of split and partially projecting brickwork patterns to articulate scale and hierarchies, celebrate entrances and give emphasis to important townscape junctions.
  • A variety of different housing typologies and sizes meets a wide range of needs, with sizes ranging from five-bedroom family houses to studio apartments.
  • 40% are designated affordable housing.
  • Accessible routes to each dwelling are provided, with no barriers such as kerbs, steps or similar obstructions.
  • All landscape zones are level or very gently sloping to allow ease of movement to wheelchair users, and the development contains dedicated wheelchair user homes.

 

Courtesy of Proctor and Matthews Architects

 

 

 


Leave a Comment!

You must be logged in to post a comment.