MENU

Krøyers Plads | VLA+COBE | Copenhagen

Architects Vilhelm Lauritzen Architects, COBE Area 20000.0 m2 Client NCC Property Development Landscape GHB Landscape Architects Engineer COWI 105 apartments ranging from 79 to 250 m2 in size the ground floor of the three buildings houses restaurants, shops and a supermarket. the site constituted a gap in the continuous rows of old warehouses that sit perpendicular to the harbour and set between 300-year-old industrial warehouses the site was an architectural and political battle eld in Copenhagen for more than a decade, many other architectural proposals had already been rejected by local organizations and politicians for various reasons the new development is based on the constraints and demands from the public voices of Copenhageners and is a modern interpretation of the old buildings that are so characteristic of the harbor front in Copenhagen the project is based on a hyper-democratic and contextual approach where folded roofs and architectural heaviness create a dialogue between old and new, and a modern, empathetic interpretation of the architectural uniqueness of the old Copenhagen warehouses ”The neighbours were for instance invited to help define the height of the buildings and to help select the materials – both crucial for the way the new Krøyers Plads relates […]
Read More ›

Triangle | Glenn Howells | Swindon

Architects: Glenn Howels Architects Client: Haboakus Location: Swindon Landscape architect: Studio Engleback Engineers: Max Fordham and Curtins Consulting Former back-land site in Swindon, a lorry park From the authors: 42 Townhouses , 6 Apartments (16 two-bed houses, 13 three-bed houses, 7 four-bed houses, 4 one-bed apartments, and 2 two-bed apartments) from one bedroom to four bedrooms properties gross internal floor area: Two-bedroom house: 46 m2, Four-bedroom house: 115 m2 project developed for Haboakus – a joint venture between Kevin McCloud’s HAB company and the Green Square housing group timber-frame structures and Hemcrete external walls finished in traditional lime render to achieve compliance with Code 4 of the Code for Sustainable Homes and with Lifetimes Homes standards as well as a Building for Life Gold Standard gabion walls enclose bin stores porch bicycle storage More about the project: attempted to make well-built eco-houses affordable implemented novel design features to ‘mass’ housing (ventilation chimneys) used new materials (hempcrete) the houses are very small with open plan; and built large communal space the hempcrete was grown locally and used for the external walls rooms were given higher ceilings to enable more light to flood small rooms and make then feel bigger individual gardens were small but a […]
Read More ›